Skip to content
aprilie 6, 2012 / boghi

O gură de aer | George Orwell

Nu este 1984 şi nici Ferma animalelor, dar e ok. Am primit-o de la Claudia la aniversarea a 10 ani de relaţie cu mesajul „o gură de aer la fiecare 10 ani“. Nu simţeam că mă sufoc, dar cartea mi-a prins bine. Personajul cărţii, rămas fără aer de la atâta viaţă modernă, începe să-şi caute fericirea pe unde n-o mai poate găsi: în propria-i copilărie.

Şi de unde la început doar îşi aminteşte de momentele frumoase pe când pescuia într-o baltă din oraşul natal, pe la mijlocul cărţii îşi ia lumea în cap şi cele 17 lire (o mică avere pe vremea aia) câştigate, întâmplător, la o cursă de cai şi, inventând o poveste pentru nevastă şi alta pentru şefi, pleacă să-şi redescopere oraşul în care s-a născut.

Şi îl găseşte. În mijlocul unui oraş nou, de care n-avea habar, şi ocupat de oameni care n-au habar de el, de el sau de ai lui, oameni apăruţi acolo după ce el şi-a luat tălpăşiţa. Şi aici apare foarte bine descrisă starea aia în care te întorci în locul tău de legendă. Locul în care îţi rezervi dreptul de a fi cineva, în care lumea te ştie şi te primeşte cu drag, întrebându-te de sănătate. Dar nu e cazul personajului nostru. Iazul în care n-a mai apucat să pescuiască a dispărut, prima lui iubită s-a transformat într-o femeie grasă şi banală, el s-a transformat într-un bărbat gras şi banal şi oraşul a devenit unul mare şi banal.

Finalul cărţi îi oferă asfixiatului personaj, ocazia să realizeze că nu este chiar atât de sătul de viaţa lui, că nu-şi urăşte chiar atât de mult soţia şi că nu poţi trăi în trecut (asta am băgat-o de la mine, dar cred că a înţeles-o şi el).

Cartea merită ctită pentru stilul în care este scrisă. Acelaşi în care sunt scrise cele două mari cărţi ale lui Orwell şi care îţi dă sentimentul că omul a intrat la tine în cap, ţi-a furat amintirile şi a făcut o poveste din ele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: