Skip to content
aprilie 9, 2012 / boghi

Jurnalul Oanei Pellea

Trist. Descurajant. Dar, aşa cum îi spune şi editoarea, Ioana Pârvulescu, jurnalul ăsta face bine. Spune la un moment dat în carte că a impresionat-o jurnalul lui Liiceanu, că a făcut-o să se simtă bine văzând că nu e singura care gândeşte într-un anumit fel. Şi cam asta se întâmplă şi aici. Deşi suntem înnebuniţi să fim unici, atunci când cineva îşi deschide viaţa şi-ţi arată că este ca tine, cu aceleaşi temeri, aceleaşi angoase şi aceleaşi bucurii, treaba asta te linişteşte oarecum. Ciudat, nu ? Sau nu ?

La un moment dat mi-am pus problema de ce citesc cu atâta plăcere despre chinurile unui om. M-am întrebat dacă nu cumva sunt vreun sadic, lipsit de orice urmă de compasiune pentru  suferinţele unui seamăn. Nu sunt sadic, pur şi simplu ştiam că jurnalul este construit din cicluri. Ştiam că după fiecare mănunchi de zile grele urmează din nou zilele bune. Şi citeşti despre dezamăgiri, tristeţe, dor de oameni plecaţi, ca apoi să vezi că există întâlniri cu oameni frumoşi, bucurie, suprize plăcute.

Şi aşa îţi dai seama că ai în faţă un jurnal sincer, o mărturisire simplă a vieţii aşa cum e ea, cu alb şi negru, cu soare şi ceaţă, cu luni şi duminici.

Dar ce te ţine lângă cartea asta până la sfârşit este stilul în care a fost scrisă. Sincer, simplu, direct. Nu există fasoane sau trăiri care să dea bine pe hârtie. Probabil că au fost părţi editate, rescrise, revăzute, dar mie nu mi-a părut că jurnalul a fost scris cu intenţia de a fi publicat. Şi asta cred că a ajutat mult.

Eu aş băga cartea asta în farmacii şi aş trece-o pe cel puţin jumătate din reţetele care recomandă antidepresive. În ciuda tonurilor generale de gri, la sfârşit transcede un ton de alb. Nu un alb imaculat, un alb-lumina zilei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: