Skip to content
ianuarie 10, 2013 / clubul

Eseu despre luciditate | Jose Saramago

eseu despre luciditateUna din cărţile mele preferate este Eseu despre orbire. Şi când zic că este una din cărţile preferate, asta înseamnă că aş recomanda-o oricând, oricui şi aş reciti-o fără să stau pe gânduri. Şi bineînţeles că am început să povestesc despre o carte spunându-vă despre o alta. Măcar că cele două au legătură, după cum le spune şi prima jumătate a titlurilor.

Eseu despre luciditate nici că o puteam citi într-un moment mai potrivit, care nu e data de apariţie a acestui text, ci alegerile. Pentru că în acest Eseu epidemia de luciditate apare în cursul alegerilor parlamentare din Portugalia unui an, oricare ar fi el şi constă în votarea preponderent (83%) în alb. Da, prea frumos ca să fie adevărat, dar speranţa moare penultima (ultima moare invidia).

Cei care mai citiţi pe aici, ştiţi deja că eu nu povestesc ce se întâmplă prin cărţi, aşa că la cartea asta încerc să vă tentez cu următoarele: reacţia guvernanţilor la votul spontan şi majoritar în alb este greu de anticipat sau de înţeles, apar personajele din Eseu despre orbire (pentru mine a fost foarte interesant să aflu lucruri noi despre personajele care m-au ţinut suspendat câteva sute de pagini, un fel de sequel la Batman pentru fanii genului),  acţiunile colective ale votanţilor în alb sunt dintre cele care te fac să-ţi recapeţi încrederea în oameni, finalul te face să închizi cartea şi să arunci cu ea după Saramago, odihnească-se-n pace.

Şi aici închei, pentru că, deşi cartea mi-a plăcut mult, nu prea am inspiraţie să scriu despre ea. Dar ideea cu care trebuie să rămâneţi este că merită fiecare minut în care veţi ţine cartea asta în mână, fiecare ridicare din sprâncene, fiecare pff scăpat pe nas a mirare, fiecare ţţţ scăpat printre dinţi.

Reclame

2 comentarii

Lasă un comentariu
  1. Anda / ian. 12 2013 18:36

    „finalul te face să închizi cartea şi să arunci cu ea după Saramago” :)) chiar asa! abia acuma imi vine sa rad!

  2. boghi / ian. 12 2013 19:51

    pai zi si tu, mai Anda, ce o avut cu saraca femeie? :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: