Skip to content
aprilie 17, 2013 / boghi

Trilogie Murdară la Havana | Pedro Juan Gutierrez

trilogie murdara la havanaHenry Miller + Leonard Cohen = Gutierrez. Leonard Cohen când îşi poartă pălăria de scriitor, nu aia de bătrânel rock. Adică e cu atâta sexuleţ cartea asta, că l-ar face să roşească şi pe Tănase de la Steaua.

Acum, dacă ar fi să mă dau preţios, aş începe  să povestesc despre cele două planuri ale cărţii, cel principal dominat de poveştile cu iz  erotic şi cel secundar, în care ne este prezentată mizeria şi sărăcia Cubei anilor `90. Dar cum habar n-aş avea despre ce vorbesc, vă spun doar că da, în carte se povesteşte mult despre sex şi da, în aceeaşi carte este prezentată foarte bine situaţia economică precară a Cubei din anii 90. Iar cele două, sărăcia şi sexul, sunt prezentate într-o strânsă legătură. Un fel de rezistenţa prin sex, ca alternativă la mult mai plictisitoarea şi inutila rezistenţă prin cultură de la noi.

Mi-am adus aminte de un interviu cu un designer Cubanez de reviste şi ziare, cred că era în revista Taromului, în care el povestea că longevitatea comunismului din Cuba, faţă de cel din România, se poate explica şi prin faptul că treci mai uşor peste dictatură când ai un pahar de rom în mână şi priveşti oceanul, decât atunci când ai o ciocolată rom în mână şi priveşti cât de îngheţat e încă totul în luna martie.

Şi da, trecând peste scenele poate prea explicite şi peste ceea ce nouă ni s-ar putea părea exagerat (ca mărime şi durată), atmosfera cărţii este una dintre cele mai faine întâlnite de mine. Nu am simţit aerul sărat pe buze în timp ce citeam, că nu-s nebun, dar din când în când mă întindeam aşa cum o mai fac doar când sunt pe câte o plajă în concediu.

Firul epic (sic!) când se leagă, când nu prea. În sensul că avem diverse poveşti scurte, oarecum autobiografice, printre care îşi fac loc şi poveştile altor personaje din Havana aceloraşi vremuri. Până la urmă, ceea ce leagă poveştile între ele şi îţi lasă impresia că citeşti un roman cu fir epic neîntrerupt, este tocmai atmosfera de care ziceam mai sus, aceeaşi în fiecare pagină

Dacă nu sunteţi foarte pudibonzi, citiţi cartea fără emoţii, poate doar cu niscaiva palpitaţii.

Reclame

4 comentarii

Lasă un comentariu
 1. redsky2010 / apr. 17 2013 10:05

  hmmm, cred ca zic pas! ma dau eu mare liberala, dar cred ca am conceptiile bunicii 🙂
  totusi, o recomanzi spre citire, ai mai reciti-o sau… nu?

 2. boghi / apr. 17 2013 19:39

  O recomand, dar de recitit nu. Sunt putine carti pe care le-as reciti.

 3. dragos c / apr. 22 2013 23:44

  mă bucur că mai scrie cineva despre cartea asta! este excelentă! o mare reușită literară pentru cuba de azi.

 4. boghi / apr. 23 2013 10:00

  Dragos, imi mai poti recomanda o alta carte despre Cuba, care sa fie si tradusa la noi? mersi 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: