Skip to content
iulie 9, 2013 / boghi

Un om fără de ţară | Kurt Vonnegut

kurtTihnită carte. Una dintre cele mai, dacă e să conteze părerea unui om care a citit prea puţin până acum. Adică eu. Dar tihnită tot rămâne. Şi o carte din care afli lucruri, nu citeşti aşa, să ajungi odată în staţie şi ura. Afli lucruri care te fac mai puţin prost şi care îţi vor folosi cândva. Poate să câştigi vrei să fii miliardar sau poate să-ţi cucereşti jumătatea. Sau poate doar să faci pe deşteptul pe undeva, aruncând cu informaţii aiurea, care nu au legătură cu ce se discuta, cum fac eu.

Iată ce am învăţat din această carte. Cu liniuţă, ca la corporaţie.

  • A existat un nene, pe care îl chema Ned Ludd şi după care s-a inventat cuvântul ludit. Care înseamnă persoană ce detestă progresul industrial. Cum a reuşit? A făcut pe nebunul la vremea lui şi, luând dreptatea de mînă, a dat în tehnologie până l-au băgat în dicţionare.
  • Sfaturi despre scris. Poate cele mai sincere.
  • O altă interpretare a celebrelor cuvinte ale lui Marx: „religia este opiul popoarelor”. Iată care: în 1844, când Marx a dat-o pe asta, opiul şi derivatele lui erau singurele analgezice cunoscute. De unde rezultă, pentru cine are bunăvoinţă să înţeleagă, că analogia cu opiul este ca urmare a caracteristicii religiei de a alina suferinţele sociale ale oamenilor de la acea vreme. Eeee?
  • Cum să deosebeşti o pictură bună de una nebună. Vezi aici! „Uită-te la un milion de picturi, şi nu ai cum să greşeşti” Syd Solomon, vecin extrem de agreabil al autorului în Long Island vreme de mai multe veri. ca să-l citez tot pe autor, că doar nu era să formulez eu o descriere atât de rafinată.

Plus că toate ideile din carte formează o minunată pledoarie pentru umanitate. Şi bonus, aproape de final aflăm că cel mai deştept om cunoscut de Vonnegut a fost un român. Am uitat să vă spun că Un om fără de ţară este o culegere de idei şi gânduri despre viaţă, nimic mai puţin.

Reclame

2 comentarii

Lasă un comentariu
  1. Silvia B. / sept. 25 2013 16:23

    Sa stii ca pe mine m-ai convins. O s-o trec pe lista mea

Trackbacks

  1. La plimbare prin blogosferă (44) | Evantaiul Memoriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: