Skip to content
august 5, 2013 / boghi

Amintiri din pribegie | Neagu Djuvara

Neagu-Djuvara-Amintiri-din-pribegieAsemeni fetelor care participă la concursurile de miss, nici mie nu-mi place să fiu minţit. Sau, ca să fie clar unde bat, cartea asta e o înşelătorie şi am de gând să explic de ce e aşa. Neagu Djuvara este unul din personajele simpatice ale vremurilor noastre. Unul din acei oameni plăcuţi de toată lumea care a auzit de el. Un erou al generaţiei radio guerrilla. Normal că vrei să pui mâna pe o carte cu titlul de mai sus, să vezi picanteriile unei vieţi lungi şi aventuroase.

Şi te aştepţi să găseşti acolo aventură şi peripeţii, secrete scoase la lumină, păreri sincere despre figuri ale unor vremuri de mult apuse. Şi mai găseşti, nu-i vorbă, dar nimic care să-ţi dea dureri de spate de la cum ai uitat să te mai mişti în scaun.

Cartea are la vreo 600 şi de pagini, plină de amănunte plictisitoare despre probleme interne ale Nigerului, din perioada cât Neagu Djuvara era consilier la Ministerul Afacerilor Externe din acea ţară. Ca să vă dau doar un exemplu, nu poţi scrie pagini întregi despre istoricul politic şi geografic al nu ştiu cărei insule, doar ca să introduci cititorul în povestea unei delegaţii a Nigerului în ţara vecină cu care aceasta îşi disputa apartenenţa peticului de pământ. Nimeni nu vrea să ştie despre insula aia nenorocită, oamenii cumpără cartea pentru că vor detalii picante ale unei vieţi ce pare mai incitantă decât ce pot trăi ei.

Ştiu că nu se face să zici de rău de Djuvara, ştiu că par superficial sau un cititor fidel de Can-Can şi Libertatea după ce am scris asta, dar mă interesează acest lucru la fel de mult ca istoria NIgerului. Cartea vinde ceva ce nu există, bazându-se pe o simpatie generală faţă de autor, simpatie care tind să cred că este mai mult construită pe apariţiile televizate ale acestuia, decât pe cele editoriale.

Reclame

2 comentarii

Lasă un comentariu
  1. yukiameYuki / aug. 6 2013 10:02

    Mie mi-a placut foarte mult si nu m-a plictisit deloc. Chiar si informatiile despre Republica Niger mi s-au parut foarte interesante; Neagu Djuvara este un gentlemen pana in varful unghiilor, chiar si can-can-ul la el este high-class( vezi amintiri si povesti mai deocheate).
    Mie nu mi se pare ca minte deloc cartea, gasesti pareri sincere si opinii si analiza evenimentelor din punctul de vedere al autorului, iar cele 600 de pagini mie nu mi-au ajuns nicio o saptamana.

    Poate ca astepatrile tale au fost altele, dar daca ai mai citit Neagu Djuvara inainte nu inteleg de ce.

  2. clubul / aug. 6 2013 10:32

    Am mai citit ceva de istorie. Poate ca asteptarile sunt de vina, dar cel mai probabil sunt doar eu 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: