Skip to content
august 1, 2014 / clubul

On the road | Jack Kerouac

on the roadÎncă o carte care mi-a plăcut. Îmi place grozav cum scriu americanii. Parcă scriu aşa cum mestecă gumă. Şi americanii ştiu să mestece gumă.

Privită obiectiv –de parcă ai putea să priveşti o carte obiectiv – On the road este povestea unora care se plimbă de bezmetici între New York şi San Francisco, uneori oprindu-se prin Denver mai mult decât e nevoie pentru a-ţi trage sufletul. Săraci, beţivani, habarnişti când vine vorba despre ce vor de la viaţă. Într-un cuvânt: bărbaţi.

Aş putea-o da în bălării, spunându-vă cum că On the road este un manifest pentru libertate. Este, dar asta poate să o înţeleagă şi un votant PSD, nu e nevoie să vină o somitate a criticii literare cum sunt eu, să vi-o spună. Deci, povestea este despre libertate, despre nevoia aia care îl apucă pe orice om după ce a absolvit opt clase, de a se pune în mişcare şi a afla locuri şi oameni, de a gusta din toate gusturile (hehe) şi a mirosi din toate aromele (hihi) vieţii. Doar că nu vă spun asta

E o carte faină, care se citeşte repede şi, probabil, se uită la fel de repede. E bună de stârnit demonul ăla de ducă, pe care bănuiesc că-l avem toţi în noi, că doar aţi terminat opt clase. În rest, ce să vă mai spun, the buttler did it şi se termină ambiguu, dar nu ca la ţigănci, aşa, ca la americani, cu personajul principal pierzându-se în linia orizontului şi negura timpului. Sau poate nu, că nu mai ştiu exact. Am mai citit vreo trei cărţi de atunci şi nu prea mă mai ţine memoria.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: