Sări la conţinut
ianuarie 14, 2015 / clubul

O educație libertină | Jean-Baptiste del Amo

o-educatie-libertinaȘtiți cum e cartea asta? Ca și cum ai lua o piesă de la Beach Boys și i-ai pune pe Muse să o cânte în 2015. Na, acum că e clar cum e cartea asta, să fiu puțin redundant. Jean de la Francia a scris o carte de secol 19 cu pana de secol 21. Avem o poveste care se întâmplă demult, tare demult – vorba poetului, în Parisul jegos și de neînchipuit pentru turistul actual, care nu-și mai încape în selfie de bucurie că a ajuns în orașul luminilor și, mai nou, al kalașnicoavelor.

Avem și un personaj care parvine pe scara socială atât de abruptă a acelor vremuri, cum altfel decât dând din coate și, mai ales, din funduleț. Pentru că sexul te ridică și sexul te coboară. Asta dacă îl faci cum trebuie. Dar să revenim la literatură, că asta e mâncarea noastră de pește.

Și apropo de pește, personajul nostru se prostituează la greu, ca tot omul – când dai de greu, mai înghiți în sec, mai calci pe onoare. Man, cât sunt de spiritual. Acum, serios, cartea este foarte bine scrisă, dinamica poveștii este corectă, nu caști, nu te ia cu palpitații. Personajele sunt bine construite. Plus alte chestii care se spun de obicei despre o carte care ți-a plăcut. În sfârșit, ați prins ideea. Jean al lor scrie bine și cred că este printre puținii scriitori lansați dincoace de căderea zidului care promit. Bine, omul a luat deja un Goncourt, nu-i proaspăt ca franzela, dar e nou și asta mă bucură. Ca să știți.

Cred că mai are ceva tradus la noi, dar nu am apucat să văd ce. Oricum, sunt dispus să învăț limba Carlei Bruni dacă de asta e nevoie la o adică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: