Skip to content
februarie 3, 2015 / clubul

Fenomenul Pitești | Virgil Ierunca

FENOMENUL-PITESTI---VIRGIL-IERUNCAViața bate cartea. Sau na, istoria bate beletristica, dacă vreți. O bate și dacă nu vreți, dar e mai simplu să vreți, să vrem. Aveam de gând să citesc Procesul lui Kafka – ceea ce și fac zilele astea – însă mi-am propus ca înainte de a bifa ceea ce se zice că ar fi boss-ul absurdului, să văd cum stăm cu absurdul din realitate. Stăm bine.

Dacă există cărți ce-ți arată ce poate deveni un om, cartea asta îți arată ce poți deveni tu. Regimul de detenție din penitenciarul Pitești, în perioada ’49 – ’52, a presupus o „dezvoltare personală” pe care cu greu ne putem imagina cum am putea-o suporta. Noi, ăștia care frecăm facebook-ul toată ziua, care lăcrimăm când dăm share la o poză cu un cățel pierdut în zona X.

În timp ce citeam ce au fost nevoiți oamenii ăia să trăiască, exact la asta mă gândeam, la cum aș putea suporta așa ceva, nu la cât de erou aș fi fost eu sau la cum e posibil așa ceva. Posibil este, erou nu aș fi fost, aș fi făcut exact ce au făcut toți cei care au fost nevoiți să trăiască „fenomenul” Pitești.

E aiurea, nu am ce să zic despre carte. Mi-e și teama de a deveni penibil și a începe să scriu vorbe mari. Luați de citiți dacă vreți. S-a întâmplat nu demult.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: